השפעת השחייה על הכושר הגופני
כושר גופני מוגדר כיכולת של אדם מסוים לבצע פעילויות פיזיות שונות לאורך זמן מה. מדובר למעשה במכלול יכולות, ובהן מהירות, כוח, גמישות, קואורדינציה, סיבולת, יציבה, זריזות וכוח מתפרץ. השחייה, על סגנונותיה השונים, נחשבת לאחת הפעילויות הספורטיביות הבריאות ביותר, ותורמת רבות למרכיבים השונים של הכושר הגופני, כמו גם לגוף באופן כללי ולנפש.
שחייה: פעילות אירובית – אבל גם אנאירובית
אחת ההבחנות הבסיסיות לגבי פעילויות ספורטיביות היא בין פעילות אירובית לפעילות אנאירובית:
פעילות אירובית מוגדרת ככזו המגבירה את רמת צריכת החמצן של הגוף וכן מאיצה את קצב הלב (שהוא זה המספק את החמצן הדרוש לשרירים). פעילות אירובית כוללת הפעלת קבוצות שרירים גדולות, לפרקי זמן משמעותיים וברמת עצימות הנמוכה מהמקסימום האפשרי.
פעילות אנאירובית, לעומת זאת, מפעילה שרירים לפרקי זמן קצרים ובעוצמה מקסימלית. דוגמאות לפעילות שכזו הן קפיצה לרוחק או לגובה, הרמת משקולות וספרינטים.
שחייה היא בבסיסה פעילות אירובית התורמת לחיזוק המערכת החיסונית, שיפור תפקוד הלב, הריאות וכלי הדם וכן מעלה את מצב הרוח, אבל בנוסף יש בה גם מרכיב אנאירובי בלתי מבוטל.
ככלל, כשהדופק מגיע ל- 80-85 אחוז ביחס לדופק המקסימלי (שהוא 220 פחות הגיל אצל גברים, ו- 226 פחות הגיל אצל נשים) השחייה מוגדרת כפעילות אנאירובית, ואילו ברמות נמוכות יותר – 60-65 אחוז מהמקסימום – מדובר בפעילות אירובית. בכל מקרה חשוב מאוד להתייעץ עם רופא לפני שמתחילים להתאמן על מנת שהוא יבחן היטב את הבריאות של האדם באופן כללי ויספק לו המלצות ספציפיות בהתאם למצבו.
שיפור היציבה והארכת השרירים
שחייה, כשהיא מבוצעת היטב (חשוב מאוד להקפיד על ביצוע תנועות נכונות בלבד!), משפרת מאוד את היציבה, שהיא כאמור אחד המרכיבים של כושר גופני, ובאופן כללי יכולת חשובה התורמת גם לאופן בו אנחנו נראים ונתפשים על ידי העולם.
בנוסף, שחייה בתדירות של 4-5 פעמים בשבוע, כשבכל פעם צולחים בריכות במשך כ- 30 דקות, מאריכה במידה ניכרת את שרירי הגוף ומקנה לו מראה חטוב ומושך. לצד התועלת האסתטית, שכמובן אין לזלזל בה או להמעיט בחשיבותה, תורמת הארכת השרירים השונים גם להפחתת מידת הפגיעוּת שלהם וליכולתם לעמוד בעומסים גבוהים יותר. כדאי לדעת שחיזוק השרירים הוא אפקטיבי במיוחד בזכות התנגדות המים לתנועה, וכי מדובר בדרך הבריאה ביותר לחזק את השרירים שכן המים עוטפים את השחיינים ברכות נעימה (בניגוד לזעזוע הנגרם לגוף במהלך ריצה, למשל, כתוצאה מהמפגש בין הרגל לכביש, לחול או לכל משטח אחר).
השפעה חיובית נוספת של שחייה, כשכאמור מקפידים לבצע אותה במשך 20-40 דקות לפחות 3 פעמים בשבוע, היא שיפור הגמישות של גוף וחיזוק המפרקים השונים, המשמשים כבולמי זעזועים ומגנים על מערכות חיוניות בגופנו.
ההבדלים בין סגנונות השחייה השונים
באופן טבעי, ישנם מספר הבדלים בין סגנונות השחייה השונים מבחינת האופן בו הם משפיעים על הכושר הגופני ועל מערכות הגוף.
שחייה בסגנון פרפר היא זו המפעילה את המספר הרב ביותר של קבוצות שרירים ועל כן רמת המאמץ בסגנון זה היא הגבוהה ביותר. גם בסגנון חזה האנרגיה הנדרשת לצליחת הבריכות גבוהה יחסית, ובפרט ביחס לסגנון הגב הנינוח יותר.
מצד שני, סגנון חזה הוא זה שהכי קשה להגיע בו לדופק גבוה יחסית, ועל כן הוא בעל התרומה הנמוכה ביותר להעלאת מסת השרירים.
Recent Comments